välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Hur kärnkraftverk fungerar?

Postad av : Camilla Näslund

Spinning Turbine

kärnkraftverk, som gas och kolkraftverk, generera kraft genom att värma vatten tills det blir ånga. Flytande vatten är ganska kompakt, men när den förvandlas till ånga den snabbt expanderar. När en gas expanderar, det skapar tryck. Att trycket trycker ångan genom rören ut genom en stor turbin. Att turbinen snurrar, vrider en generator som producerar elkraft.

Slutför Cycle

Det varma vattnet som drev turbinen körs via en värmeväxlare. Kallt vatten pumpas från kyltorn i rören bredvid varmvattenledningar. En del av värmen läcker ut ur varmvatten i kallt vatten från tornet. När ångan har svalnat tillräckligt för att kondenseras till flytande vatten, det pumpas tillbaka till ånggeneratorn där den kan värmas för att starta processen igen.

Core

Kärnan är där värmen genereras . Nuclear kärnor använda instabila molekyler som uran-235 som bränsle. När en neutron kolliderar med en av dessa molekyler, delar den och frigör värme energi och fler neutroner. Dessa neutroner i sin tur frigöra fler neutroner och mer värme för att skapa en kedjereaktion. På egen hand skulle denna reaktion bygger förrän det var helt utom kontroll. För att förhindra att kraftverk har styrstavar som absorberar en del av neutroner, bromsa reaktionen. Vattnet pumpas in också fördröjer reaktionen och ger den energi som skapar ånga till turbinen.

Ånggeneratorn

I de flesta kärnkraftverk, är det vatten som används för att kyla kärnan inte samma vatten som används för att köra turbinen. Kärnan vatten är mycket tryck, som förhindrar den från att förvandlas till ånga. Det pumpas in i ånggeneratorn, där den löper i en slinga i en tank av turbin vatten. Värme från kärnan det rinner vatten ur loopen i turbinen vattnet, som det värmer nog att vända den till ånga för att driva turbinen. Detta kyler också kärnan vattnet något så att det kan pumpas tillbaka in i kärnan för att kyla reaktion lite mer.

    
    Copyright © 2011 give2all.org