välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

vad är geofysik?

Postad av : Magnus Ekblad

Geofysik är ett geovetenskap som kombinerar geologi och fysik. Med andra ord är det studiet av fysiken i jorden och andra planeter finns. Planetary Science är ett exempel på ett område där geofysik är väl tillämpas, eftersom studier av planeter i rymden förutsätter korsningen av geologi och fysik. Geofysik har många grenar, inklusive magnetism, seismologi och meteorologi, så geofysiker arbete på många områden, från mineraler till att studera månen till arkeologi. Eftersom jordsystem involvera stenar, vatten, luft och liv, och eftersom jorden är ett del av ett system i rymden kan geofysiker klassificeras efter vilka av dessa komponenter de är specialiserade i.

Solid-Earth Geofysik

De grenar av geofysik som behandlar de fasta delarna av jorden itu med några av de mest mystiska av planetens processer. Några forskare --- solid jord geofysiker och geologer strukturella --- studera strukturer och ursprunget till jorden i områden som plattektonik. Seismologer studie jordbävningar, medan Vulkanologer studie vulkaner. Geomagnetists studera jordens magnetfält. Många sågade jorden geofysiker är involverade i att finna resurser som olja, mineraler och malm. Dessa forskare kan vara petrologists eller ekonomiska geologer. Geodesists kan kartlägga jorden och förändringar i det så exakt att de kan spåra rörelser tektoniska plattor.

Geofysik och Vatten

Några geofysiker arbeta med processer på jorden som involverar vatten, och med de forskare i andra områden som arbetar med vatten. De som studerar effekterna av färskt vatten, inklusive grundvatten, tillsammans med regn och snö Tillsammans kallas hydrologer. De som arbetar för att förstå haven och landskapen under dem Tillsammans kallas oceanografer. Vatten har en effekt på världen i stor skala --- till exempel i utformningen mark, som påverkar väder och dikterar livet.

Geofysik och Air

Vi kan se några av de storskaliga processer med luft och atmosfären när orkaner hotar mark och därmed vinna en hel del nyhetsbevakning. Att förstå och förutsäga vädret, eller solens effekt på atmosfären, eller den globala uppvärmningen --- dessa uppgifter behandlas av atmosfäriska forskare, meteorologer och atmosfärkemister. En förståelse av geofysiska processer är nödvändig för att förstå och förutse dessa företeelser och hitta lösningar som skyddar luften mot oss och oss mot händelser med ursprung i atmosfären.

Space och geofysik

Precis som jorden är beroende av fysikens lagar och processer geologiska, det är också andra planeter, månar, kometer, asteroider och meteoriter. Förstå och utforska andra himlakroppar hjälper oss att förstå jorden av sig själv och så som en del av en större systemet. Planetforskarna är de utforska dessa andra världar med hjälp av satelliter, sonder och teleskop, samt ibland också prov på utomjordiskt material som meteoriter och stenar månen. Dem som undersöker solen och rymden --- exempelvis forskar solstormar, samspelet mellan solen med jordens magnetfält, orsakerna till magnetiska stormar och liknande --- kallas solenergi och rymdfysiker.

Geofysik och Life

liv på jorden och eventuella liv på andra världar utvecklats under inflytande av fysikaliska lagar och geologi av jorden. Att studera fenomen i gränslandet mellan liv med geologi, fysik och /eller kemi är utom räckvidd för biogeoscientists och biogeochemists. Astrobiologists studie former av liv i bisarra platser som kokande vatten eller syra, som kan leda till att hitta liv i något som känns som ogästvänliga miljöer på andra världar. Paleobiologists kan jämföra kunskap om klimatförändringar med fossila fynd, och tillämpa lärdomar av vad som sker idag eller vad som kan inträffa i framtiden.

    
    Copyright ©2011