välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

vad är latent värmeöverföring?

Postad av : Annika Hultén

Övergångarna mellan ett materials fasta, flytande och gasformiga faser involverar stora mängder energi. Den energi som krävs inför övergången kallas latent värme överföring. Nyligen har alternativa energikällor forskare letat efter sätt att denna latenta värmeöverföring kan användas för att lagra energi tills det behövs. Exempelvis ett Department of Energy (DOE) studie överväger om koncentrerad solenergi kunde utnyttja smält salt på termisk energilagring

Sensible Heat Transfer

När två ämnen med olika temperaturer kommer i kontakt med varandra, kallas ämnet med den högre temperatur överför värmen till ämnet med den lägre temperaturen i en process "förnuftiga värmeöverföring. " Till exempel, när solen går ner, blir luften kallare och blir kallare än marken. Marken överför en del av sin värme till luften orsakar marken för att bli kallare och luften för att få varmare.

Latent Heat Transfer

Vid den punkt där ett av de ämnen är redo att byta tillstånd eller faser (fast till vätska, vätska till gas, etc) är värmen som överförs från ett ämne utan en motsvarande temperatur förändring i det andra ämnet. Denna process av att ge bort eller absorbera värme utan att ändra temperaturen är känd som "latent värmeöverföring. "

Typer

Den mängd värme som måste läggas till en vätska för att ändra den till en gas (dvs vatten i ånga) kallas "latent ångbildningsvärme", medan mängden värme som måste läggas till en fast ändra den till en vätska (is till vatten) är "latent smältvärme. "
Den mängd energi som måste läggas för att ändra fasen av ett gram av ett ämne är mycket större än den energi som krävs för att höja temperaturen i ett gram av samma ämne en grad Celsius. Den energi som behövs för att öka ett gram en grad kallas "särskild värme" av ämnet.
Vatten har en specifik värme på 1 kalori /gram ° C och en smältvärme av 79,7 cal /gram.

Överväganden

Energi är inte förloras under latent värmeöverföring. Till exempel orsakar issmältningen latent värme absorberas. När vattnet fryser, är latent värme. Likaså när vattnet avdunstar, absorberar den energi, men när vatten kondenserar, är den energi som frigörs.

Fördelar

Många alternativa energikällor är begränsade eftersom de inte kan ge konstant energiproduktion. Solgeneratorer producerar bara när solen skiner, och vindkraftverk naturligtvis bara fungerar när det blåser. Detta har resulterat i ökad forskning låg kostnad och effektiva sätt att lagra energi tills det behövs (t. ex. för att lagra överskott solel som produceras på en solig dag som ska användas under natten).
latent värme termisk energilagring (LHTES) system kunde lagra och släpper ut stora mängder energi som ämnen smälta och stelna.
Ytterligare forskning behövs för att bestämma vilka material har rätt egenskaper som möjliggör allt från bilar till fabriker för att effektivt utnyttja överföra latent värme.

    
    Copyright © 2011 give2all.org