välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

hur man läser en stjärnkarta

Postad av : Ulf Friberg

Människan har tittade upp på natthimlen i årtusenden, skapa djur, mytiska figurer och astrologiska tecken av grupper av stjärnor. Idag använder en stjärnkarta-närmare bestämt en Planisphere-att hitta konstellationer på natthimlen är lätt för både barn och vuxna. Halva slaget att lära sig använda en stjärnkarta är att hitta den perfekta, klar natthimmel, långt från stadens ljus och allestädes närvarande ljusföroreningar

Du behöver:. .
Planisphere
Ficklampa med röd lins


1
Undersök Planisphere och konstaterar att den stora runda ratten -. . Ofta inneslutet mellan två skivor av plast på stjärnkartan-kan flyttas medsols eller motsols. Ratten innehåller månaderna av året, samt de dagar för varje månad. Anges på framsidan av den runda delen av plast som täcker ratten, är tider av kvällen när star-visning är möjlig (ofta fram i "militär tid" med en 24-timmars klocka). En stor ovala fönstret i mitten visar de konstellationer som går att visa på den tid och datum uppringda.
2.
Hitta True North genom att lokalisera Polaris, som kan hittas med hjälp av lätt att känna igen " Karlavagnen "konstellation mönster. Hitta "handtag" av skopa, flytta din blick till "kopp" eller "skopa" delen av konstellationen, och leta upp två ljusstarka stjärnorna så långt bort kanten. Formulär en tänkt linje från dessa två stjärnor rakt upp tills du ser toppen av handtaget på "Lilla Karlavagnen" och den ljusa stjärna väntar där, Polaris. Till skillnad från de andra stjärnor och konstellationer som rör sig över natthimlen, förblir Polaris fast, och kommer alltid att visa sann norr genom observation den och sedan dra en tänkt linje från det rakt ner till horisonten.
3.
Slå dag och motsvarande tid på Planisphere. Vid denna punkt måste du förmodligen använda en ficklampa med en röd lins för att se vad du gör. En röd lampa kommer inte att störa din förmåga att se stjärnorna. Den inre ratten visar vanligtvis månader och dagar i månaden, medan listas runt fönstret efter ratten. (Figur 1) Tänk på att du behöver göra justeringar för sommartid (subtrahera en timme).
4.
Stå vänd mot norr horisonten. Håll Planisphere över huvudet och matcha norr rubriken på Planisphere till den norra horisonten. Södra kommer att vara bakom dig. Se till väster, som representeras i Planisphere är till vänster, och öster är till höger. Du måste kanske vända Planisphere så att alla fyra riktningar punkter stämmer överens. Området märkt "zenit" på stjärnan kartan ska direkt ovanför.
5.
Kom ihåg att de faktiska visningsbara natthimlen och en representerade i Planisphere kommer att variera i att stjärnan karta inuti det lilla fönstret är ett mycket mindre, komprimerad version av natthimlen. Hitta en igenkännbar mönster av stjärnor och kontrollera den mot sin plats på Planisphere (Figur 2).

    Previous:nothing
    Next:riktlinjer för hur man bygger en robot
    
    Copyright © 2011 give2all.org