välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

funktion spegeln i ett mikroskop

Postad av : Valon Istrefi

Världen omkring oss kan vara en fascinerande plats. En helt ny nivå av komplexitet kan läggas till den fascination genom att lägga förstoring. En enkel förstoringsglas som består av en bit av slipat glas som är tjockare i mitten än på kanterna kan öka det visuella utseendet av föremål omkring oss. Sätt ihop två precision linser med lite avstånd mellan dem, och du har ett mikroskop

Du behöver:
eller Arbetsmiljöverket

Historia

Även den gamla. Romarna började experimentera med glas under det första århundradet gjorde en sann förstoringsglas kommer inte med på många år. Ett litet glas som kan förstora sex till tio gånger kallades en loppa glas. Loppor var vanlig åkomma, men alltför liten för att se bra med blotta ögat. Runt 1590 började nederländska objektiv beslutsfattare experimentera med att sätta linser tillsammans för att se vad som skulle hända. Anthony Leeuwenhoek, som först började använda detta system för vetenskapliga ändamål är känd som Fadern av mikroskopi.

Använder

Mikroskop är avsedda för att förstora bilden av både levande och icke-levande saker som är för små för det mänskliga ögat att följa. De används för att visa små organismer i dammen vatten, för att se strukturen i en enda hår, och för otaliga medicinsk användning, t. ex. att undersöka blodkroppar och parasiter.

Delar

Den grundläggande delar av en optisk mikroskop , i motsats till en elektron eller scanning mikroskop, som är mycket mer tekniskt avancerade, är de samma oavsett storlek, kvalitet eller kostnad. Det finns en okularet, en liten förstoringsglas att genom utseende, på toppen av en ogenomskinlig rör. Det finns en objektiv att lägga förstoring, som är längst ner i samma rör. Avståndet mellan linserna är nödvändigt för att fokusera ljuset som kommer in i mikroskopet. Det finns en scen, som är den lilla plattform på vilken diabilder eller prover kan placeras för TV-tittande. Slutligen finns det en ljuskälla placerad under scenen, för att belysa provet.

Andra typer av mikroskop

Andra typer av mikroskop finns elektronmikroskop, som använder upphetsad elektroner för att bilda en bild av föremål så små som en enda atom, och konfokala mikroskop, som använder laser för belysning och digitala skärmar video för att visa den förlaga som undersöks.

Speglar

De flesta moderna mikroskop använder en glödlampa som ljuskälla. Äldre eller enklare mikroskop används speglar, som kan lutas för att spegla vad omgivande ljus fanns i röret. Elektriska ljuskällor gör att mikroskop även kan användas i ett mörkt rum.

    Previous:nothing
    Next:gör bultar
    
    Copyright © 2011 give2all.org