välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

vad är en producent i ett ekosystem?

Postad av : P-O Lennartsson

Definition

I ett ekosystem, producenter är de organismer som använder fotosyntes fånga energi med hjälp av solljus, vatten och koldioxid att skapa kolhydrater, och sedan använda den energin till skapa mer komplexa molekyler som proteiner, lipider och stärkelse som är avgörande för livsprocesser. Producenter, som oftast är gröna växter, kallas också autotrophs.

Roll

Producenter tratt i ekosystemet den energi som behövs för dess biologiska processer. Kolhydrater och andra organiska kemikalier som bildas av producenterna konsumeras och användas av heterotrofa eller konsumenter, först av växtätare som äter växter-det primära konsumenterna-därefter av rovdjur som äter växtätare-den sekundära, tertiära och så vidare konsumenterna. Men vid varje steg, är mycket energi förlorad. Mindre än 10 procent av den energi som lagras i växter omvandlas till växtätare massa. Förlusten från gräsätare till rovdjur är liknande. Således energi måste läggas för ekosystemet kontinuerligt. Detta är producenternas roll.

Forma Ecosystem

Effektiviteten av producenterna i att lägga energi på ekosystemet avgör hur robust att ekosystemet kommer att bli. Effektiva producenter kan aktivera ett ekosystem att stödja gymnasium, högskola eller till och med kvartära konsumenter. Energiinnehållet i de mindre effektiva producenter kommer att vara helt upptas av första eller andra nivån. Akvatiska ekosystem är mer varierande och robust än terrestra ekosystem av detta skäl-den akvatiska producenterna (alger och andra mikroorganismer) är mer effektiva energiomvandlare än landlevande växter.

    
    Copyright © 2011 give2all.org