välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Vad gör växtplankton ut?

Postad av : Camilla Näslund

Utan växtplankton som fyller vattensamlingar på jorden, skulle havet näringskedjan finns inte och haven skulle vara livlös. Men mestadels osynlig för blotta ögat, växtplankton har ett enormt utbud av former, färger och komponenter. Sett under ett mikroskop, en del har mycket intrikata mönster och former. När en koloni på miljarder former i havet, kan vi se ibland den färg de har

Kiselalger

Kiselalger göra. upp en av de två vanligaste grupperna av växtplankton. Dessa encelliga alger är inte mer än 5 till 1. 000 mikrometer (2 /10 000 av en tum till 4 /100 av en tum) i diameter. Formad som små, tydliga, täckta lådor med varierande former, kiselalger innehåller två delar, en som ligger över den andra ungefär som locket på en låda. Vissa kiselalger har utsmyckade mycket figurer med mycket detaljer och innehåller kiselsyra i sina yttre hud eller skal. När de sjunker till havsbottnen, skapar de kiselgur. Under ett mikroskop, kan du enkelt se den gyllene färgen inne i kiselalger, skapad av klorofyll och andra pigment. Enligt Center for Integrated marinteknik, upp till 100. 000 arter av kiselalger har registrerats. Vissa kiselalger innehåller giftiga ämnen. De skapar ofta långa kedjor, fästa sig tillsammans.

Dinoflagellater

Dinoflagellater är den andra vanligaste typen av växtplankton. Varje har två flagellae, eller små piska-liknande svans, som gör det möjligt att röra sig i vattnet, de flesta andra växtplankton beror på rörelser i havet för att genomföra dem. Dinoflagellater finns i varje form och design kan tänka sig, från geometriska former till räkor-liknande former, och är i allmänhet mindre än kiselalger. Som med alla växtplankton, de är oftast syns bara i mikroskop. Omkring 50 procent av dem upp näring från vattnet eller andra växtplankton, den andra hälften beteende fotosyntes för att skapa mat energi. Dinoflagellater också kan innehålla gifter som, särskilt om en stor blomma eller formulär koloni, kan störa ekosystemet. Röda och bruna tidvatten, vanlig i det varma vattnet i Mexikanska golfen på sommaren, är exempel på detta toxin. Vissa dinoflagellater producerar också mareld, en kemisk reaktion som leder till utseende av ljus.

fotosyntetiserande bakterier

fotosyntetiserande bakterier eller cyanobakterier, är en mindre känd kategori av växtplankton. Dessa är de minsta växtplankton, mindre än 1 mikrometer (4 /100, 000 av en tum) i storlek. Dock kan dessa fotosyntetiska bakterierna bildar enorma blommor eller kolonier som samman i en sådan utsträckning att de kan ses med blotta ögat. Dessa blomningar skapar ofta blågröna alger. Individuellt i mikroskop, den fotosyntetiserande bakterier liknar den torkade maskros huvuden barnen njuta blåser i vinden.

Coccolithophores

Coccolithophores är en annan mindre vanlig grupp av växtplankton. De flesta är mindre än dinoflagellater, även om några är större. Under ett mikroskop, visas de som ett område som behandlas i små plattor form av flygande tefat som överlappar varandra och skapar pansar. Dessa mikroskopiska plattor är gjorda av kalksten. När coccolithophores skapa stora blomningar kan de vända havet en ogenomskinlig turkos. Under blomningar kan de stå för upp till 90 procent av växtplankton i en kropp av vatten.

Phytoflagellates

Phytoflagellates måste ses med en speciell mikroskop på grund av sin extremt lilla storlek. Phytoflagellates utgör 10 typer av alger. Om de inte är lika vanligt som andra typer av växtplankton normalt vid koncentrationer på andra typer av växtplankton är låg, kan phytoflagellates skapa enorma blommar och bli den dominerande typen av växtplankton i vattnet.

    Previous:nothing
    Next:hur man gör en lösning saltvatten
    
    Copyright © 2011 give2all.org