välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

hur man mäter löst syre

Postad av : Stefan Svensson

En vattenmolekyl innehåller en atom syre och även innehåller löst syre som en fri gas. Koncentrationen av syre som är upplöst i en vattenförekomst är en allmän indikator på de organismer som vattnet kan stödja. Biologer använder ofta den Winkler metoden för bestämning av syrehalten i ett vattenprov. Detta test bygger på färgförändringar och titrering för att mäta syrehalten. De reagenser för Winkler-metoden är lätt tillgängliga i en enda sats

Du behöver:.
2 ml alkali-jodid-azid.
2 ml koncentrerad svavelsyra.
2 ml mangansulfat.
2 ml stärkelselösning.
300 ml flaska med propp.
Kalibrerad pipett.
Natriumtiosulfat.


1.
Fyll flaskan till den markerade linje med vattenprov så att det inte kommer att innehålla någon luft när det är tillsluten. Lägg till två ml mangansulfat precis under vattenytan med den kalibrerade pipetten. Det är viktigt att du inte ger några luftbubblor, så kläm pipetten långsamt. På samma sätt lägga till två ml alkali-jodid-azid på samma sätt.
2.
Tillslut flaskan försiktigt så att den inte har någon luft kvar i den. Vänd flaskan upp och ner några gånger för att blanda reagenser och kontrollera luft bubblor. Om det finns några, kassera provet och inleda förfarandet på nytt. Annars tillåta någon brunaktigt orange fast att lösa på botten av flaskan.
3.
Lägg till två ml svavelsyra med pipetten hålls ovanför vattenytan. Byt ut proppen och blanda svavelsyra så att det löses upp fällningen, eller sediment, genom att vända flaskan några gånger.
4.
Tappa 201 ml av vattenprovet och sakta lägga natriumtiosulfat med pipetten under omrörning provet. Fortsätt att lägga natriumtiosulfat tills provet blir en blek halm färg, notera antalet använda ml. Lägg till två ml stärkelselösning och vänta på att provet blir blå.
5.
Återuppta lägga natriumtiosulfat en droppe i taget under omrörning tills provet blir klar. Koncentrationen av löst syre i provet i milligram per liter (mg /L) blir det totala antalet milliliter la av natriumtiosulfat i steg 4 och 5 till lösningen.

    
    Copyright © 2011 give2all.org