välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Fakta om kromosfären av solen

Postad av : Magnus Ekblad

Kromosfären är en av de yttre skikten av solen. Det är direkt ovanför fotosfären, vilket är det lager som vi ser. Kromosfären fått sitt namn från dess färg, som är en djupt röd. Helium upptäcktes genom att titta på linjerna kromosfären utsläpp under en solförmörkelse år 1868

Du behöver:. .
Olivolja eller rapsolja
Eterisk olja (doft).

Kollar

kromosfären avger en ljus kallas utsläpp väte alfa, vilket ger den röda färgen. Ljuset IT-projekt är svag jämfört med det starka ljuset avges från fotosfären. Allmänheten kan bara se kromosfären under en solförmörkelse. Forskarna kan observera kromosfären använda särskild utrustning. De filtrerar bort alla andra våglängder avges från solen att observera kromosfären våglängder av ljus.

Properties

kromosfären är ett tunt skikt, cirka 2. 000 till 3. 000 km tjock. Dess temperatur är 6. 000 till 50. 000 grader C, ökar med höjden. Forskarna spekulerar att temperaturen ökar med höjden på grund av magnetohydrodyamic vågor. De tror att de magnetiska fältlinjerna i kromosfären blivit fördrivna och svänga när den återvänder till sin ursprungliga form. Denna svängning skapar en våg av energi som ökar temperaturen i kromosfären med höjden.

Supergranules

Supergranules är stora ljusa och mörka områden i kromosfären. De är mycket större än granulat observerats i fotosfären. Det magnetiska fältet i solen kluster i supergranules. Detta gör ett nät av magnetiska fältlinjerna på solen. När det magnetiska fältlinjerna kors och gäng sjunker temperaturen i området, vilket skapar en mörkare plats på kromosfären.

Filaments

Filaments är långa, tunna strålar av gas i kromosfären som är extremt tät. De verkar mörkare än områdena runt dem eftersom de inte släpper ut lika mycket rött ljus. De hålls på plats av det magnetiska fältet i solen. De är svalare än de områden direkt runt dem så de mörkare. Filament kallas protuberanser när de observeras på kanten av solen.

spiculae

spiculae är spikar av plasma som visas i kromosfären. De är ungefär 300 miles i diameter och kan stiga till över 7. 000 km högt. Spiculae ge kromosfären ett taggiga utseende. De är extremt kortlivade och snabbt. Jets finns bara i 10 minuter och resor på 30 km /sek. Mer än 100. 000 spiculae kan observeras vid en viss tidpunkt.

    
    Copyright ©2011