välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

om månstenar

Postad av : Annika Hultén

Moonstone också kallas selenit ("Selene" betyder "måne" på grekiska). Det är en av de birthstones för juni. Månstenar "olika färger, pärl glans och mystiska egenskaper gör dem mångsidigt och önskvärt, i synnerhet som smycken. Månstenar finns på de flesta kontinenter, vilket gör dem tillräckligt omfattande för att möta efterfrågan

Typer

månstenar tillhör fältspat gruppen, den största gruppen i jordskorpan. Månstenar är antingen av orthoclase fältspat (adularia) undergrupp eller plagioklas fältspat (peristerite) undergrupp. Månstenar finns i en mängd olika färger, såsom grå, brun, gul, svagt orange, persika, röd, rosa, grön och blå. De mest sällsynta och mest värdefulla månstenar är klar och färglös, med inslag av blå glans.

Funktioner

månstenar heter eftersom deras glans liknar månljus. I 100 AD, trodde romarna berget faktiskt har gjorts med månsken. Månstenar "tredimensionella djup färg kallas antingen adularescence (om månsten är från orthoclase fältspat gruppen) eller peristerescence (om månsten är från plagioklas fältspat gruppen). Lager på lager av alla månstenar orsakar ljuset att bryta flera gånger inne i stenen och ger stenen dess skimrande kvalitet.

Geografi

månstenar finns över hela världen, men för högre kvalitet månstenar, många går till Sri Lanka. Bryts ur jorden där orthoclase och plagioklas lager är vanligast, kan månstenar finns i oregelbundna former bland andra ädelstenar, grus och lera skräp. Andra länder där de kan hittas omfatta Indien, Madagaskar, Australien, Brasilien, Mexiko, Schweiz, Tanzania, Myanmar, Ryssland och även delar av USA.

mystiska egenskaper

månstenar har använts för många metafysiska och helande syften under lång tid. Ett användningsområde är skydd. Seglare skulle bära månstenar vara säkert till sjöss, och resenärerna skulle ta dem att vara säkra på land. En andra användning är för att öka psykiska förmågor och förmå Lucid Dreaming. Tredje är månstenar sägs innehålla feminin energi, hjälper människor att få kontakt med sina känslor och intuition. Healing är den fjärde användning, särskilt för frågor som rör kvinnlig fertilitet, oregelbunden menstruation och obalanser kropp. Månstenar sägs vara på sin toppeffekt under hela och vaxning perioder av månen.

Refining

Unpolished månstenar ser vanliga och har lite av den fängslande egenskaper hos dem finns på smycken butik. När månstenar är slipade och polerade till former som cabachon, där botten är platt och toppen av stenen är kupolformad, glans deras kvalitet och komma igenom. Månstenar har en hårdhet på 6 på Mohs skala, vilket anses något hårt, men inte lika hårt som en stål-fil, så de bör hanteras med försiktighet för att undvika eventuella skador. På grund av denna relativa mjukhet, kan mindre ytliga repor lätt polerad ut, återställa stenen tillbaka till dess pearly lyster.

Tidigare Använder

The Moonstone tempel Anuradhapura, en före detta huvudstaden i Ceylon (nuvarande Sri Lanka) , byggt omkring 100 f. Kr. , featured sinnrika åtgärder med inläggningar månstenar. Dessa åtgärder har betydelse för buddhismen i sitt förhållande till upplysning. Men månstenar gång fanns sägs ha blivit plundrade under århundraden efter Indien invaderade 933 A. D. månstenar var mycket populära under den art nouveau perioden vid sekelskiftet 20-talet, när de användes i stor utsträckning i smycken. Ett stycke var speciellt tiara av turkos, månsten och diamanter som den sista storhertig av Hessen gav sin andra fru. Den tiara visas nu på Victoria and Albert Museum i London.

    
    Copyright ©2011