välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Hur flygmotorer arbete?

Postad av : Charlotte Wannberg

Inlet

Jet motorer mest moderna flygplan. När du tittar in i en jetmotor kan du se bladen av kompressorn ansiktet, men motorn faktiskt börjar vid inloppet. Den första delen av en jetmotor är kupan, som de flesta människor kallar inloppet. Denna del av motorn ökar trycket i luftflödet genom att utöka den. Som luft expanderar från en mindre tvärsnittsarea i början av spridaren till en större tvärsnittsarea vid kompressorns ansikte, flödeshastighet minskar. Denna minskning av hastighet orsakar en ökning av trycket.

Kompressor

Kompressorn ytterligare ökar flödet tryck, lägga mer energi till luftflödet. De flesta kompressorer är axiellt, vilket betyder att de har en rad blad som snurrar kring en gemensam axel, eller axel. Många gånger går ett fast belopp av flödet genom den första etappen av kompressorn, och omedelbart till ett munstycke. Denna "bypass" bidrar till att öka effektiviteten i jetmotorer, särskilt för gods och passagerare flygplan. Bypass skapar en viss mängd av dragkraft utan att passera brännkammaren, så mindre bränsle behövs.

Combustion

Den del av flödet som passerar genom brännkammaren får mer energi genom förbränning av bränsle. Detta tillför värme och tryck för att flödet innan det passerar vidare till nästa steg. Ingenjörer har utvecklat bränslen specifikt för olika tillämpningar. Hög höjd jetplan, som U-2 eller SR-71 Blackbird, kräver en annan bränsle formel än en typisk passagerarflygplan.

Turbin

Ett annat namn för en jetmotor är en "gas-turbin" motorn. Den "gas" är luftflödet och "turbinen" är vad som driver motorn. Efter luftflödet lämnar förbränningsrummet, passerar den genom turbinen. Detta avsnitt har ett antal blad som snurrar längs samma axel som kompressorn. Eftersom luften strömmar om turbinblad, snurrar det axeln som driver kompressorn. När motorn kommer igång, kör det faktiskt själv.

Munstycke

Munstycket är det sista steget i de flesta flygmotorer jet. Det är faktiskt motsatsen till inloppet, eller diffusor. Luften passerar från en större tvärsnittsarea i en mindre tvärsnittsarea. Detta ökar lufthastigheten och frigör den energi som har byggts upp i flödet. Denna utgåva av energi skapar dragkraft som driver flygplanet. Vissa militära flygplan, t. ex. snabba stridsflygplan, har också en efterbrännkammare före munstycket. Den efterbrännkammare dumpar bränsle i flödet, som antänds och ger en energi "boost" till flödet. Det är mycket ineffektiv, men användbar för stridssituationer.

    
    Copyright © 2011 give2all.org