välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

vilka är de främsta användningsområdena för transistorer?

Postad av : Charlotte Wannberg

transistorer har förändrat våra liv på ett sätt som de flesta människor inte ens kan föreställa sig. De är en solid-state halvledare, vilket betyder att de inte har rörliga delar och leda elektricitet endast vid vissa tider. Transistorer består av två ledande material (kollektor och emitter) åtskilda av en tredje halvledande material (porten). Samlaren och sändare kan inte elektricitet mellan dem om en elektrisk laddning används till grinden.

Transistorer som switchar

Den enklaste användningen av en transistor är som en switch. Spänning kan tillämpas på mottagaren, men kan inte genomföra denna el till sändaren på grund av halvledande bas i mellan. När en liten ström appliceras på basen, mycket större ström vid kollektorn kan passera genom till sändaren. Denna typ av transistor är antingen helt på eller helt avstängd.

Fälteffekttransistorer använda en annan terminologi och fungerar lite annorlunda. Istället för att ha en uppsamlare, bas, och emitter, de har en källa, grind och avlopp respektive. Principen är mer eller mindre samma, men transistorn behöver inte vara helt off eller helt på vid varje given tidpunkt. Den mängd el som matas till grinden styr hur mycket ström som flödar från samlare till avlopp.

transistorer som förstärkare

En förstärkare kräver två olika källor för el ska fungera korrekt. Den första är den signal, som får vara litet. Den andra är källan makt för amplifiering av signalen. Den signalen är ansluten till basen eller avlopp av transistorn, och små variationer i spänningen kommer så småningom kontrollen större mängder ström. Kraftkällan för förstärkaren är ansluten till mottagaren eller källa. På detta sätt mindre svängningar i spänningen vid grinden eller bas resultera i stora varierande mängder av kraft flyttar från källan eller insamlaren, till sändaren eller avlopp. Det är principen bakom förstärkningen via transistorer.

Transistor-Transistor Logic

logikkretsar är avsedda att ge en spänning genom en bana i en komplicerad krets. De bestämmer huruvida spänningen förs beroende på om inte vissa villkor är uppfyllda. Eftersom transistorer kan användas som strömbrytare, kan vi använda en glödlampa analogi. Säg att du har en switch (SW1) som snurrar på en glödlampa, men du har en andra switch (SW2) som bestämmer om strömmen blir för SW1. För att få lampan att sätta på, skulle du behöva både SW1 och SW2 att vara påslagen. Om någon var avstängd, skulle ingen makt nå glödlampa. Detta är ett mycket enkelt exempel på vad vi kallar en OCH-grind. Båda villkoren måste uppfyllas för att få ett visst resultat. Detta är inte den enda typen av logik porten, men det blir uppenbart att om du har tillräckligt av dessa switchar eller portar i en komplex nog mönster, fantastiska möjligheter att bli verklighet. Detta är hur elektroniska apparater fungerar, från mobiltelefoner till datorer.

    
    Copyright © 2011 give2all.org