välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

vad är skillnaden mellan en förnybar och en icke-förnyelsebar resurs?

Postad av : Stefan Svensson

Förnybara resurser är oändliga i utbudet. Denna typ av resurs kan förnya sig. Icke-förnybara resurser är ändliga-till slut, om de är slut, kommer det att finnas någon kvar. Vind är en förnybar resurs. Det kan inte vara en konsekvent resurs, men det finns ingen chans att vindkraft kommer att ta slut. Olja är inte förnybar. Vid någon tidpunkt världens oljeförsörjning tar slut. Både förnybara och icke förnybara resurser kan omvandlas till energi med varierande effektivitet och miljöpåverkan

icke förnybar energi Effektivitet

Icke-förnybara resurser kan lätt omvandlas till energi. Det tar mycket lång tid att producera dessa resurser-eoner, eller i fallet av skogsresurser, hundratals år. Det blir allt dyrare att utvinna dessa typer av resurser, men de är mycket effektiva bränslekällor. Naturgas, olja och kol bränna lätt att köra ånggeneratorer i kraftverk. Moderna transporter har gjorts möjligt på grund av icke-förnybara resurser. Elektricitet har inte tagits tillvara på ett sådant sätt att duplicera enkel oljebaserade resa

förnybar resurs Effektivitet

Förnybara finns gott om resurser. Men de är inkonsekventa och ineffektiva vid konvertering till en användbar form av energi . Till exempel, solpanel system är endast 18 procent effektivare på att omvandla solens energi till elektricitet. I allmänhet kan solcellssystem genererar inte tillräckligt med kraft att ensam möta dagens energibehov för byggnader. Både sol och vind strider resurser, mycket energi går förlorad eftersom tekniken inte har utvecklats för att maximera nyttan av resursen.

ej förnybart påverkan

utvinning av icke-förnybara resurser är störande för naturliga system. Naturgas, olja och kol utvinning kräver borrning djupt inne i jorden, injektion av vätska, och utrustning som ger resurser till ytan. Dessa processer och efterföljande raffinering resultera i förorenande avfall. För kol och nyligen upptäckta leveranser av naturgas, utvinning och omvandling till elektricitet är billiga eftersom kostnaderna för att förebygga skador från avfall, inklusive koldioxidutsläpp, som kallas "externa kostnader", inte ingår.

kostnaden för förnybara resurser

Just nu är det mycket dyrt att utveckla infrastrukturen för förnybara resurser. Även med en infrastruktur på plats, kan förnybar resurs uppfyller inte energibehov på grund av ineffektivitet i omvandling. För att sätta dessa kostnader i perspektiv, är det dock viktigt att komma ihåg att de externa kostnaderna inte ingår i kostnaderna för icke förnybara resurser.

Stordriftsfördelar

Stordriftsfördelar visar att när efterfrågan ökar kostnaderna för produktionen minskar. Det är intressant att tillämpa detta koncept till icke förnybara och förnybara energikällor. Vid något tillfälle naturgas, olja och kol som levereras kommer att bli svårare att hitta. Som tillhandahållande minska produktionskostnaderna ökar. Det är dyrare att borra på större djup för att få upp icke-förnybara resurser. När produktionskostnaderna ökar, priset på dessa energislag kommer att öka. Vid den tidpunkten kostnaderna för förnybar energi kommer att bli mindre i jämförelse, men kol och naturgas är riklig.

    
    Copyright © 2011 give2all.org