välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Varför månfaser förändras?

Postad av : Magnus Ekblad

Faser av månen måste verka väldigt ovanlig från en observatör på jorden --- Alla gamla kulturer har en myt i samband med månens faser --- men vetenskapen bakom dem är något som vi möter varje dag, även om vi inte medvetet dokument det, eftersom det innebär ljus och vinklar

Orsak

Lunar faserna är en produkt av två saker:. Ljuset från solen och ställning observatören. Ljuset från solen är konstant. Eftersom ljuset kommer från en enda riktning, innebär det sfäriska form av månen att hälften av den badar i ljus. Den återstående hälften kvar i skuggorna, som är ogenomskinlig. Observatören är dock ständigt.

Förklaring

Om du kunde gå runt månen och se den från olika vinklar, man kunde se den upplysta och ogenomskinlig portioner lika. Men på jorden, kan en observatör se månen från endast en vinkel. Den rörliga är månens förhållande till betraktaren. Det är därför månfasen förändringarna långsamt över tiden. Sin omloppsbana kring jorden och verkar för att ändra till betraktaren.

Orbit

synodiska period, eller hela bana månen som ses av en observatör på jorden, är cirka 29,53 dagar (29 dagar, 12 timmar, 44 minuter). Men är den sanna omloppstiden 27,32 dagar (27 dagar, 7 timmar, 43 minuter). Skillnaden mellan dessa två perioder är att jordens rörelse runt solen verkar elongate synodiska period med cirka två dagar. Månen kommer inte mellan jorden och solen eftersom dess bana är ca 5 grader från jorden-sun omloppsbana planet. Ibland dessa organ linje upp och bilda en solförmörkelse.

New Moon till Full Moon

Trots att månen kan bana i 360 graders varv, har sin omloppsbana sänts till åtta huvudfaser för tydlighetens skull. En fas är den nya månen, som är ogenomskinlig på grund av att skuggan delen är vänd mot Jorden. Köra motsols runt jorden, är de efterföljande månens faser upplyst om sin rätt sidor eftersom det är hur de visas i vår siktlinje. Den vaxning puckelryggig visas konvex (belyst del kurvor utåt), det första kvartalet ser ut som en halvmåne och vaxning månskäran visas konkav (den upplysta delen krokigt).

Full Moon till New Moon

Fullmånen är i exakt motsatt position i den nya månen, eftersom endast det belysta sidan kan ses. Springa tillbaka till utgångsläget, de sista tre faserna är liknande de tre föregående faserna före fullmåne. Den skillnaden är att ljus tänds på vänster sida eftersom observatören uppfattning är omvänd. Den avtagande halvmåne har en konkav utseende, är det tredje kvartalet en halvmåne och den avtagande puckelryggig är konvex.

    
    Copyright © 2011 give2all.org