välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

vad är densitet?

Postad av : Annika Hultén

Densitet är ett viktigt begrepp inom vetenskapen, eftersom det i ett universum där gravitationen är inte enhetlig, vikten är faktiskt den minst bra sätt att mäta fysisk egenskap hos materien. Den klassiska definitionen av "täthet" är att det är massan som finns i material per volymenhet. Det är dock densitet lite mer komplicerat än så

Identification

Som nämnts ovan, densitet hur mycket massa i en given volym. Uttryckt som en ekvation, är det densitet=massa /volym. I grunden är det hur tätt packade ärendet i ett givet utrymme.

Historia

Den grekiske filosofen, uppfinnare och mekaniker Arkimedes är allmänt anses ha upptäckt begreppen både densitet och fördrivning på samma gång. Som historien går, var Archimedes från Syrakusa tilldelats av sin härskare, kungen Hieron II, ta reda på om konungens guldsmed stal guld men späda ut den med silver. Arkimedes fick en gyllene krona, men förbjöds att krossa den till något som lätt kan mätas. En natt medan förbryllande över problemet, fick Arkimedes i badkaret och observerade hur vattennivån steg när hans kropp in och lämnade den. Från att han dragit slutsatsen att tätare objekt tränga undan mer vatten. Till exempel, trots att en fast, trä flyter eftersom det innehåller mindre övergripande frågor per volym än vatten. Rent guld är mycket tät, men det blir mindre tät när det späds ut i en legering med andra metaller. Således bestäms Arkimedes han kunde använda en jämförbar, rent guld objekt, kunde han fastställa hur många av de ursprungliga genom att observera hur mycket vatten de två objekten fördrivna.

vätskor, fasta material och gaser

täthet frågan inte är en konstant, vilket lätt kan observeras med vatten. Som vatten övergår från ånga (ånga) till flytande till fast form (is), dess densitet förändringar också. Detta är bäst iakttas när flytande vatten utvidgar sig när det är fryst till en fast, blir mindre tät som samma mängd massa upptar mer volym. Ett elementärt misstag är att tro att ämnen är alltid den tätaste form av materia, men vatten är faktiskt på sin högsta densitet i mycket kalla, men frusna, flytande form.

Betydelse

Förstå densitet är viktigt eftersom hjälper oss att förstå varför små, tunga föremål väger mer än stora, ljusa. Densitet är också mycket viktig för att mäta fråga. Eftersom gravitationen är inte densamma i hela universum, är vikt en dålig metod för att mäta ett objekt. En 120 u00A3 kvinna väger bara 20 pounds på månen, där tyngdkraften bara en sjättedel som jorden. Dock kommer hennes massa, densitet och volym förblir i alla fall. Det gör densitet en av tre mycket tillförlitlig statistik för mätning av ärendet.

andra missuppfattningar

En viktig sak att undvika missförstånd om densiteten är att den inte påverkar effekterna av gravitation. Gravitationen på massa, inte densitet. Galileo bevisade att med sina experiment, skildras i legenden som honom släppa en påse fjädrar och en kanonkula från det lutande tornet i Pisa. Två objekt med samma massa accelerera i samma takt medan faller, oavsett densitet. En annan vanlig missuppfattning är att densiteten automatiskt medför vissa fysiska egenskaper, såsom seghet. Detta är lika fel som idén om fasta automatiskt är kompaktare än vätskor, och kan observeras i hur mjuk bly och guld (två extremt tät metaller) i förhållande till järn.

    Previous:nothing
    Next:Vad gör växtplankton ut?
    
    Copyright © 2011 give2all.org