välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

vad är molybden?

Postad av : Charlotte Wannberg

Molybden är en silvervit metall och den 42: a elementet på periodiska systemet, där det har utsetts av den symbol Mo tillfällighet, den är också den 42: a mest grundämnet i universum

Historia

svenska kemisten Carl Wilhelm Scheele upptäckte molybden som en separat del i 1778, korrigera tidigare förväxling av molybdenglans malm som en form av grafit eller blymalm. Landsmannen Peter Jacob Hjelm isolerade elementet fyra år senare.

Egenskaper

Molybden är hårt och hållbart men också mycket formbart, vilket betyder att den kan formas eller dras. Den tål mycket höga nivåer av värme-upp till 4. 743 grader F -. Utan att smälta, en högre smältpunkt än alla lättillgängliga metaller utom volfram och tantal

Använder

Molybden främsta användning inom industrin, som dess föreningar skapa hållbara metaller resistent mot värme och korrosion som tillsatts legeringar med metaller som nickel, krom, mangan eller volfram. Det har också användning som elektroder, i missiler, och flygplansdelar och vid raffinering av petroleum.

Källor

Pure molybden inte sker naturligt, och molybdenglans malm är den metall primära källa. Andra källor är wulfenite och powellite malmer, och dessutom kan återvinnas efter volfram och koppar gruvdrift.

Toxicitet

Trots spårmängder av molybden spela en biologisk roll, kan dess damm och rök vara giftiga om de inandas eller förtärs . Långvarig exponering kan orsaka huvudvärk, trötthet och ledvärk.

    
    Copyright © 2011 give2all.org