välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

potentiometrar definition

Postad av : Jonathan Nyberg

En potentiometer kallas också ett variabelt motstånd eller gryta. De kommer i många former och har samma symbol som ett motstånd, förutom att de har en pil som pekar mot mitten

Betydelse

Variabla resistorer används när det är nödvändigt att dynamiskt ändra motståndet i en krets för att kontrollera strömmen, och de fungerar också som spänningsdelare när det behövs.

Identifiering

Potentiometer har tre terminaler. Terminalen i mitten är känd som torkar, och de andra två är kända som slutar. Det torkare är den rörliga kontakten och Motståndet mäts i förhållande till det och antingen en av ändarna.

Typer

Olika typer är rotaries och trimpots. Rotary och trimpots kallas också trådlindade potentiometrar, och kan vara en eller flera varv. En annan typ av potentiometer är ett reglage, också känd som en fader.

Drift

För att öka eller sänka motståndet i en roterande eller Trimpot är vredet vrids medurs eller moturs. Riktningen vredet vrids beroende på vilken ände används tillsammans med vindrutetorkare. För ett skjutreglage, handtaget skjuts fram och tillbaka.

Funktion

När den används som spänningsdelare, alla tre terminaler trådbunden separat och när den används som reostater endast två anslutningar behövs. Vanliga applikationer är volymreglage dimmers, strömbrytare och sensorer.

    
    Copyright ©2011