välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

vad är ytan terrängen som på Neptune?

Postad av : Magnus Ekblad

Neptunus är den åttonde planeten från solen i vårt solsystem och är en av endast två osynliga för blotta ögat. Planeten är nästan fyra gånger så stor som jorden, och på grund av sin sammansättning, är nästan 17 gånger tyngre. Det tar Neptunus 165 jordår för att kretsa kring solen och en dag på planeten varar cirka 16 timmar

Gas Giant

Neptunus är klassad som en av vårt solsystem är "gasjätte" planeter, vilket betyder att den inte har en fast yta och är till stor del en samling av virvlande moln och gas. Den blåa "ytan" vi ser i bilder av Neptunus är i själva verket toppen av ett permanent molntäcke. Nedan Neptunus moln ligger en atmosfär av väte, helium och metan, som sitter ovanför en iskall "mantel" skiktet.

Mantle

Neptunus mantel är ett lager av vatten, ammoniak, kiseldioxid och ICES metan och kan vara närmaste sak Neptunus har på en yta. Det finns olika teorier om huruvida vatten är tillräckligt omfattande till för att ge ett hav eller om manteln är bara ett djupt skikt av komprimerad gas som sträcker sig till Neptunus kärna.

En kall plats

Om du fick möjlighet att besöka Neptune och ner genom molnen till kärnan, skulle du uppleva sannolikt en stor förändring i temperatur. Mantel av Neptunus uppskattas till omkring -223 grader Celsius, men fallande längre in i planetens kärna temperaturen är tänkt att öka. Detta beror, som jorden är kärnan tros fortfarande innehåller värme från planetens bildande. Som ett resultat ger Neptunus bort nästan tre gånger så mycket värme som den får från solen.

En blåsig plats

Om kylan inte var allvarlig nog, uppskattningar NASA kraftiga vindar till att närvara vid manteln nivå, några flytta så snabbt som 700 miles i timmen. Dessa vindar är ansvariga för den våldsamma virvlande av Neptunus moln som satelliter har observerats från rymden. Dessa vindar, starkare än i det mest våldsamma blåst på jorden, orsakas av den extrema skillnaden i temperatur mellan Neptunus övre atmosfär och dess kärna.

Neptune's Discovery

Neptunus var den första planet som är "upptäckt" genom av matematiken. Astronomer märkte oegentligheter i omloppsbana Uranus, vilket tyder på en planet bortom kan påverka den. Utan att egentligen kunna se Neptunus, 1843, brittiske astronomen John C. Adams förutsåg planeten att vara minst 1 miljarder miles bortom Uranus och sände sitt arbete till astronomen Royal i England, John B. Luftig, men arbetet ignorerades så luftigt inte litade Adams som källa.

Under tiden i Frankrike, var Urbain JJ Leverrier, en astronom okänd för Adams, som arbetar på ett liknande projekt. Han sände sitt fynd, som liknar Adams, till Johann G. Galle i Berlin, Tyskland, som nyligen hade kartlagt stjärnor där Neptunus ansågs vara. Den 26 september 1846, Galle och hans assistent Heinrich L. d'Arrest siktade Neptunus för första gången. Idag John C. Adams och Urbain JJ Leverrier krediteras med att upptäcka Neptunus, planeten döpt efter den romerska guden av havet.

    
    Copyright © 2011 give2all.org