välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

funktionen av nukleinsyror i cellernas

Postad av : Valon Istrefi

Nukleinsyror komponera två centrala delar i en cell som kallas DNA och RNA. Alla cellens genetiska information finns lagrad i dessa två komponenter. DNA och RNA är det som tillåter cellen att överföra dess genetiska material, och DNA och RNA bidra till att ge upphov till cellens struktur och funktion genom en process som kallas genuttryck

nukleinsyror

deoxiribonukleinsyra (DNA) har en fosfat ryggrad som är ansluten med bas ihopkopplingar av nukleotider adenosin, cytosin, tymin och guanin. Adenosin alltid par med tymin och cytosin alltid par med guanin. Dess form är dubbelspiral.

Ribonukleinsyra (RNA) har en fosfat ryggrad anslutna med bas ihopkopplingar av nukleotider adenosin, cytosin, uracil och guanin. Adenosin alltid par med uracil och cytosin alltid par med guanin. Dess form är också dubbelspiral.

Transkription

När den genetiska informationen lagrad i DNA behöver delas det går igenom en process som kallas transkription. Det första steget i denna process är DNA-baspar separera. Sedan en speciell enzym som kallas RNA-polymeras binder till en del av DNA. RNA-polymeras producerar sedan nya RNA nukleotider som utgör ny bas ihopkopplingar om DNA-sträng de är fästa också. När denna process är avslutad, lossar RNA polymeras sig från den nya strukturen, som kallas budbärar-RNA eller mRNA.

Översättning

mRNA omvandlas från en nukleotidsekvens till en aminosyrasekvens av denna process.

För det första lämnar mRNA kärnan i cellen och flyttar in i cellens cytoplasma. Därefter passerar delen av mRNA genom en särskild organell kallas ribosomen. Eftersom detta händer, överföring RNA (tRNA) molekyler matcha upp kodon med mRNA bildar långa proteinkedjor kallas polypeptider. En kodon är tre bas nukleotider.

Proteinveckning

När den översättning är klar polypeptidkedjor börja att vika in sig själva. Denna vikbara ger dem en tydlig tredimensionell form. Denna form ger det nya proteinet inte bara dess struktur, men också dess funktion.

Slutprodukt exempel

Det finns många typer av slutliga proteinprodukter som genuttryck kan skapa. Dessa produkter kan vara bindande proteiner, enzymer, kanaler membran eller webbplatser transport, eller de kanske slutar som en del av elektron transportkedjan.

    
    Copyright © 2011 give2all.org