välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

mänskliga påverkan på tempererade gräsmarker

Postad av : Magnus Ekblad

Gräsmarker är torra ekosystem domineras av gräs med gles träd. Tempererade gräsmarker längre från ekvatorn än savanner och inkluderar den nordamerikanska prärierna, de ryska stäpperna, den argentinska Pampas, Nya Zeeland slätterna och den sydafrikanska VELDT. Grund av mänsklig påverkan, mindre än hälften av världens naturliga gräsmarker kvar, och ca 1 procent av Nordamerikas ursprungliga prärier finns

Du behöver:. .
Bok om teleskopen
Astronomi guide.

Historia

gräsmarker har utvecklats med människor. Indianer lyckades prärien mark genom kontrollerade bränder, som hjälpte stimulera frögroning, främja livsmiljö för bison och underlätta lättare jakt. När europeiska bosättare flyttade västerut, jagade de och ibland förgiftade bison, vilket kraftigt minskar både bison och indianska befolkningar, och ändra prärien eld cykler.

Jordbruk

Gräsmarker funktionsrik, bördig jord och är ofta först områden som används för jordbruk. Jordbrukarna använder ofta gräsmarker växa kärnor, särskilt vete, eller som bete betesmark för boskap.

Dust Bowl

The Dust Bowl av 1930-talet i södra slätterna i USA ödelade naturliga gräsmarker i regionen. Gräsmarker är benägna att återkommande torka, och när bönderna planterade vete som inte överlevde torkan fortsatte de att plöja upp marken och plantera fler och förstör de rika lager av matjord som blåste bort i vinden. Även om detta är ett extremt exempel, gräsmarker i andra regioner lider förlust av matjord och näringsämnen genom jordbruk och överbetning.

Invasiva växt arter

Främmande gräs arter som har införts, antingen av misstag eller med avsikt genom människans folkvandringar kan konkurrera ut inhemska arter gräs och ta över. Detta minskar den biologiska mångfalden och det allmänna hälsotillståndet i ekosystemet. Till exempel var cheatgrass intoduced misstag till den amerikanska västern på 1800-talet och snabbt ersättas växtarter som inte var väl anpassad till tunga bete. När en exotisk växtarter tar över, är det oerhört svårt att kontrollera.

Utrotningshotade djur

Människan påverkar också djurpopulationer i gräsmark ekosystem antingen genom jakt eller förändring av habitat. Fem arter av nordamerikanska prärien hundar, är den mexikanska präriehund rödlistade, är Utah prärier hunden hotade, och alla arter är på tillbakagång. Människor jagar präriehundar för idrott och ibland förgifta dem som skadedjur som äter gräset ranchägarna avser att deras boskap. Ironiskt nog präriehundar främja tillväxten av nya gräs av lufta jorden med sina grävande och gödsling den med sin kväverika avföring. Många andra arter är beroende också på präriehundar för mat och husrum, däribland den hotade Svartfotad iller, inträngning uggla och prärien skallerorm samt rävar, kaniner, örnar, hökar och insekter.

Utveckling

Utveckling och stadsutbredning hotar också gräsmarker, som ofta är på den plattaste och enklaste mark för att utvecklas.

Global Warming

Klimatförändringarna kan ytterligare minska gräsmark hälsa genom stigande temperaturer och ökad torka.

    
    Copyright © 2011 give2all.org