välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Hur luftpartiklar resa?

Postad av : Jonathan Nyberg

luftpartiklar

För att förstå hur luftpartiklar flyttar är det nödvändigt att först förstå vad luft består av och hur det fungerar. Medan den exakta sammansättningen av luften avviker vid en viss plats och tid, de komponenter som omfattas i allmänhet i två olika kategorier: vad vi tycker om som luften själv och partiklar som flyter genom luften. Air självt består av en blandning av atomer, främst kväve och syre, med många andra element också närvarande. Dessa atomer skriver de flesta av atmosfären och är alltid närvarande, bokstavligen vätska genom vilken alla andra partiklar resor. Den andra kategorin omfattar de större partiklarna som svävar genom luften, tyngre än de atomer men fortfarande mycket små, inklusive vattenånga och damm

större partiklar

Dessa andra partiklar kan åter delas in i två kategorier:. Grov-och böter. Grova partiklar är de största som kan hålla sig flytande och det mest synliga för människor, till exempel rök, pollen och damm. Små partiklar är mycket mindre, ofta bara en molekyl i storlek, och inkluderar många organiska föreningar och andra partiklar kemiska. Jordens gravitation är att försöka dra både fina och partiklar kurs ner till ytan, precis som det drar allt med den gravitationella produceras av dess massa, men luftpartiklar kan fortfarande hålla sig flytande på grund av sin mikroskopiska storlek. Även de största partiklarna som damm kan stanna i flera dagar innan de äntligen fått drog ner, och finare partiklar kan cirkulera i luften i flera år tills de kemiskt förändrade till ett annat ämne.

Partikel Behavior

Anledningen till att dessa partiklar kan flyta och flytta omkring är termisk rörelse, den process som kontrollerar mest aktivitet i luften. I huvudsak är luften en gas och som gas det finns en hel del utrymme mellan sina atomer, vilket är varför det är så lätt vätska. Detta utrymme ger atomer och molekyler gott om utrymme för att få energi och studsar fram och tillbaka från sin andra. Ju varmare luften är, desto mer energi den har och ju snabbare dess atomer är i rörelse, medan svalare luft har lägre rörliga atomer, men de är alltid ständigt rikoschetterande mot varandra i fjärran vibrationer.

Små partiklar i hög grad påverkas av denna ständigt rörelse. När de flyter genom luften de håller på att drabbas ständigt av atomer som rör sig, i en genomsnittlig byggnad, med en hastighet av 500 meter per sekund. Den kraft som den vibrerande gas element utövar på partiklarna driva genom luften, hålla dem från att falla till marken på ett sätt som liknar hur vinden håller en fjäder svävande i luften. Den slumpmässiga rörelsen av luft partiklar som orsakas av entusiastiska gaspartiklar kallas Brownsk rörelse, en hel gren av fysiken.

På grund av termisk rörelse, vissa områden i atmosfären är högt tryck och vissa områden är lågt tryck, som orsakas av skillnader i temperatur och värmeöverföring. Lågtryck områden tenderar att flytta uppåt partiklar lättare, medan högtryck områden kan få motsatt effekt.

    Previous:nothing
    Next:information om cougar djur
    
    Copyright © 2011 give2all.org