välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

struktur av nukleinsyror

Postad av : Magnus Ekblad

Nukleinsyror är polymerer (kedjor) av nukleotider. Den vanligaste nukleinsyra kedjor RNA och DNA. Dessa strukturer är viktiga komponenter för livet. De innehåller de gener som omvandlas till proteiner. Varje sektion av en nukleinsyra är en nukleotid, som består av en fosfatgrupp, socker och ett kväve-bas

Bases

kvävebaserna för DNA är guanin, cytosin, adenin och tymin. RNA innehåller inte tymin. I stället för tymin, använder RNA uracil.

Ryggraden

Nukleinsyror har en ryggrad som är på utsidan av dubbelspiral. Ryggraden innehåller en sockerart och fosfat en. Ryggraden skyddar insidan där grunderna vätebindning att bilda dubbelspiral.

Nukleotid Kedjor

kedjorna är bundna med phosphodiester obligationer. Obligationerna är placerade på särskilda rkolväten på socker-fosfat ryggraden. De obligationer är mellan 3 "kolet i en nukleotid och 5" av den andra.

Base Parning

Base ihopkopplingen är specifikt för nukleinsyra kedjor. Den tymin och adenin har alltid en vätebindning, och cytosin och guanin är alltid bundna. När RNA är närvarande, uracil obligationer med adenin.

DNA vs RNA

DNA (deoxiribonukleinsyra) är vanligen dubbelsträngat och anti-parallella. Anti-parallell hänvisar till en del som går i 3 'till 5' riktning, och den andra går i 5 'till 3' riktning. RNA (ribonukleinsyra) brukar enkelsträngade.

    
    Copyright © 2011 give2all.org