välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Hur växter lever i taigan skogen?

Postad av : Valon Istrefi

Taigan, eller boreala, är skogen en nästan kontinuerlig sträcka av barrträd från Eurasien genom Nordamerika. Det ligger strax under tundran och, men inte så kylig, är en svår plats för växter att överleva. Extremt väder och sur jord utmana deras härdighet, de som överlever har modifierats för att dessa villkor med särskilda anpassningar

Klimat

korta somrar få regn och fukt med toppar på 70 grader F och dalar av 20 grader C. Vår och höst är för kort för att spela in och växter njuta endast 50 till 100 frostfria dagar. Vintertemperaturer har registrerats så låg som -90 grader C.

barrträd

Det primära växter i taigan är barrskog eller vintergröna träd som inte fäller sina löv på vintern. Istället behåller sin nålar som är väl skyddade från väder och vind med ett vax beläggning. Deras mörkgrön färg lockar värme från solen, göra det bästa av varma dagar för fotosyntesen. Barrträd har hängande grenar som gör att snön att glida av efter en storm, hålla trädet från att frysa. De tenderar att växa i kluster som skyddar dem från starka vindar. Tall, gran, odört och granar är vanligt med regionala variationer. I Ryssland, tall dominerar, medan den nordamerikanska taigan Jack tall är vanligare.

Lövträd

lövträd och buskar fäller sina löv på vintern, vilket sparar dem energi att överleva genom tills nästa odlingssäsong . De är vanligast i de sydligaste delen av taigan. Typer är al, björk, asp, poppel och lönn. Ett barrträd, lärk eller Tamarack, bodar sina barr och växer i öppna skogar med buskar, mossor och lavar.

Lavar

Barrskogar har mycket sur jord, barr långsamt bryts ned och lämnar jorden med få näringsämnen för att ge näring andra växtarter. Lavar överleva på lite solsken och kan överleva perioder av torka. De har inte rötter och kan leva på nästan alla underlag. De får näring från luften och regnet.

Mossor

taigan landskapet höggs av retirerande glaciärer, varav en del kvar fuktiga, odikade områden som kallas mossar. Sphagnum mossa växer i mattor över vattensamlingar. Deras blad består av hälften levande och hälften döda celler, garanterar de senare lagra vatten så växten konstant fukt.

    
    Copyright © 2011 give2all.org