välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

vad är zenit på himlen?

Postad av : Annika Hultén

Zenith är den punkt på himlen rakt ovanför betraktaren. Det kan också beskriva den högsta punkten på himlen nåddes av båge av solen, månen eller himlakropp. Ur betraktarens synvinkel, är det den punkt där solen-eller måne-upphör att stiga och börjar sjunka mot den motsatta horisonten

Du behöver:
Calculator

Astronomi

Astronomer definiera zenit som den punkt på himlen rakt över huvudet, för att vara exakt, är det den punkt där en osynlig rak linje, som utarbetats uppåt i 90 grader från observatören skulle skära den båge av den himlen. Riktningen av jordens gravitationsfält påverkar position zenit på himlen.

Beräkningar

Altazimuth är ett astronomiskt koordinatsystem som beskriver läget för en himlakropp genom att relatera det till horisonten och zenit för observatören . Höjden av zenit är 90 grader över den himmelska horisonten. Den himmelska horisonten är den plats där jorden och himlen verkar uppfylla. Zenit avstånd är ett mått på vinkeln mellan zenit och himlakropp (sol, måne, stjärna, planet). Astronomer mäta höjden av objektet från den himmelska horisonten. De mäter också azimut, avståndet längs horisonten ur direkt söder om observatör till den punkt där objektets vertikala linjen skulle avlyssna horisonten. Eftersom jorden roterar kring sin axel, är altazimuth av en himlakropp förändras ständigt.

Geocentriska Zenith

geocentriska zenit är en position som visas genom att dra en linje från den geometriska mittpunkten på jorden genom observatören. Eftersom jorden roterar och är inte en perfekt sfär, är den geocentriska zenit något annorlunda från den geografiska zenit, utom vid ekvatorn och polerna. Alla former av zenit skiljer sig något på grund av den icke-sfäriska form av jorden. När ordet används utan någon modifierare, "zenit: den astronomiska zenit.

Motsatt

nadir är den punkt 180 grader mittemot zenit, direkt under observatör. Uttrycket "nadir" avser även den lägsta punkten nås genom en himlakropp under sin bana, sett från en fast observationspunkt.

Astronomiska Horizon

Till skillnad från den himmelska horisont, som vi kan se är den astronomiska horisonten en matematisk konstruktion och existerar exakt halvvägs mellan zenit (+90 grader) och nadir (-90 grader).

    
    Copyright © 2011 give2all.org