välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

jordklassificering typer

Postad av : P-O Lennartsson

Det finns många olika individuella jordtyper, så klassificerar dem gör det lättare att använda dem och förstå deras skillnader för ett specifikt utfall. Det möjliggör också jämförelser göras mellan marken i olika regioner på grund av ett erkännande av deras gemensamma egenskaper. Jordklassificering började först med jordbruket i åtanke och har sedan dess använts i ekologiska studier.

Naturliga kontraTeknisk

Enligt David Rossiter, i "Principer för klassificering av mark," finns det olika sätt att klassificera jordar, och ett viktigt sätt är att skilja mellan naturliga och tekniska tillvägagångssätt. Markens naturliga klassificering kategoriserar jordar genom deras inneboende egenskaper, beteende och kemiska sammansättning. Tekniska jord klassificeringar grupp jordar genom deras egenskaper eller funktioner som är direkt kopplade till en föreslagen användning och är i större utsträckning sysselsatta inom industri och jordbruk.

Ecologic Region

markens naturliga klassificering grupper jordar genom den region som de finns i och omgivande ekosystemen. De ekologiska egenskaper hos den jord som granskas med hjälp ekologi regionala indelning, inklusive faktorer som vattenkvalitet, geomorfologi, och biologisk mångfald. Som en del av ett ekosystem, mark är en funktion av klimat, topografi, väder och vind, vegetation, och ekologisk historia i en region, enligt Michigan Tech.

Genetisk jordklassificering

Med hjälp av genetiska metoder jordklassificering, jordar grupperas efter vad Rossiter (se referens 1) hänvisar till som "förmodade genesis", som tar hänsyn till att varje jord har en personlig historia och ekologi. Det tar även hänsyn till utvecklingen av markprofilen, vilket beror på tolkningen av landskapet och jord uppkomst av forskaren.

Fertilitet Capability

En av de tekniska jord klassificeringar som används mest är fruktsamheten förmåga jord. Detta har en viktig ansökan jordbruket eftersom det både kan bedöma den mark enligt nuvarande odling och hjälpa scout nya områden som lämpar sig för odling. Fertilitet kapacitet avläsningar är baserade på attribut matjord (mätt kvantitativt) och marken taxonomin. Fertilitet förmåga jord klassificeringar är särskilt viktigt i områden där marken är knapp och maximal effekt krävs från odlad mark, till exempel på öar eller torra områdena.

Markanvändnings Capability

Markanvändning kapaciteten är jordklassificering typ används i stor utsträckning av regeringar och myndigheter planera för ändamål markindelning. Enligt The Natural Resources Conservation Service (se referens 3), lånar markanvändning kapacitet metoden i sig mycket väl för denna typ av ansökan eftersom den använder åtta klasser av mark, med olika användning förmåga. Således kartlagt ett område som redan har utförts enligt markanvändning kapacitet klassificering metod kommer att ge en god indikation på hur man zon landområden.

    
    Copyright © 2011 give2all.org