välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

slätter zebra information

Postad av : Stefan Svensson

Slätterna zebra (Equus quagga, formellt Equus burchelli) är den gemensamma zebra. Det är en del av hästdjur, hovdjur däggdjur med endast en tå, och är en av de mest geografiskt spridda zebror på Afrika. Det finns tre arter av zebror, och slätterna Zebra är den enda som inte är hotade av 2010

Beskrivning

slätterna zebra kan växa till mer än 4 meter lång, 8 meter lång och kan väga mer än 700 pounds. Den har svarta och vita ränder, och som fingeravtryck, inte två zebra randmönster som är likadana. Ränderna på slätterna zebror är vertikala på framsidan av deras kroppar, som sedan blir horisontell vid midsection eller bakkvartsparter. Zebror har god syn och hörsel så att de kan upptäcka rovdjur. Plains zebror kan leva i upp till 30 år.

ränder på Plains Zebra tjäna som ett naturligt försvarssystem: De hjälper till att hålla den kamouflerade i högt gräs från kattdjur rovdjur (som tros vara färgblind). Ränderna på en zebra kan också hjälpa däggdjur svalka därför att den svarta ränder har ett speciellt lager av fett under dem som isolerar djuret mot värme.

Habitat

Djuren är kända för att ha en geografisk räckvidd som sträcker sig från söder om Etiopien, till de östra delarna av Afrika, ner till Angola och i östra delarna av Sydafrika. Många zebror, dock oftast sett på viltstammarna. I naturen kommer slätterna zebra lever i gräsmarker, skogar och våtmarker, och deras migrationsmönster följa den afrikanska regnar.

sociala system

Zebra är ett socialt däggdjur, och slätterna zebra har sin egen unika sociala struktur. Det skapar familjen eller harem, en hingst, upp till tre ston och deras unga avkommor. Besättningar av slätter zebror bildas när flera harem möts. Plains zebror är aktiva under dagen och mest äta på kvällen. Eftersom zebror sova på natten, är fortfarande en zebra i en besättning vaken för att titta på rovdjur.

Diet

Plains zebror mest äter gräs, men de är kända för att äta örter och buskar. De föredrar att äta gräs som är kort, ung och späd, som erbjuder mer protein. Slätterna zebra, men också effektivt kan smälta och metabolisera fibrer, tuff gräs.

Predators

Det största hotet är lejonet. Spotted hyenor, vildhundar, leoparder och geparder utgör hot mot yngre zebror. Crocodile är de största vattenlevande rovdjur till Plains zebror när de passerar floder.

    
    Copyright © 2011 give2all.org