välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

vad som gör en match ljus?

Postad av : Jonathan Nyberg

Matchar ljus som ett resultat av en kemisk reaktion: Den friktion från att slå en match ger ett brandfarligt ämne, som sedan antänds i luften. De två kemikalier som behövs för att producera den reaktionen är närvarande på matchen huvudet och anfallaren (för säkerhet tändstickor) eller bara på matchen huvudet (för strejk-någonstans matcher)

Historia

Det tidigaste sättet att starta en brand var gnugga två pinnar tillsammans för att producera värme och gnistor. Senare upptäckte människor flinta, som gnistor vid kollision, vilket gör brand-start mycket lättare. I 1669, en alkemist misstag upptäcktes fosfor. År 1680, upptäckte den engelska kemisten Robert Boyles att svavel skulle fatta eld när slog till mot fosfor

utveckling

År 1827 skapade John Walker varvet långa träpinnar med en fosfor /svavel huvud. Eftersom matcherna innehöll både föreningar, de antändas vid kollision mot grov yta --- föregångaren till den moderna strejken var som helst match. Ett antal uppfinnare skapade brand att starta i enheter som använder andra kemikalier, men många var farliga, som producerar farligt herrelösa gnistor eller (i fallet med vit fosfor) orsakar hälsoproblem såsom skelettmissbildningar.

Säkerhet

Matcher blev mycket säkrare med upptäckten av röd fosfor år 1845, som ersätter giftiga vit fosfor. Dessutom skiljer de två föreningar i en röd match huvud och svart plån gjort det mindre sannolikt att matcher av misstag skulle antändas. I slutet av 1890-talet köpte Diamond Match Company rättigheterna till Matchbook med en anfallare på utsidan (som uppfanns av Joshua Pusey) och kallade sin produkt "säkerhet matcher. "

Reaction

En säkerhet match-head innehåller svavel, glas pulver och ett oxidationsmedel, som ger syre för att hjälpa en flamma tänder, anfallaren innehåller röd fosfor, glas pulver och sand friktionen av en match mot. spelaren producerar värme, vrida en liten mängd av röd fosfor i vit fosfor och orsakar oxidationsmedel att reagera och producera syre gas. vit fosfor sedan antänds, inställning av svavel match-head i brand.

Skillnader

En strejk var som helst match fungerar på samma sätt som en säkerhet match, förutom att strejk-någonstans versionen innehåller både komponenter som krävs för den kemiska reaktionen. Det vita tips om en strejk-någonstans match-head innehåller fosfor och glas pulver. När du slår denna typ av match mot någon hård yta, de kemikalier reagerar för att producera en låga.

    
    Copyright © 2011 give2all.org