välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

DNA-extraktion tekniker

Postad av : Camilla Näslund

Deoxiribonukleinsyra eller DNA, finns i celler och virus. Alla levande organismer är beroende av DNA för deras genetiska kod, som ringar unika egenskaper och vissa sjukdomar. Processen att ta bort detta material kallas DNA-extraktion. Förmågan att extrahera DNA främjar vår förståelse av organismer och virus. DNA-extraktion också kan utnyttjas av de brottsbekämpande samfundet att länka en misstänkt till ett brott

Du behöver:. .
Burk kex
vatten.
stor plastpåse.
honung.

Funktion

Med extraktion av DNA kan man bland analysera våra gener. Detta gör det möjligt att lokalisera vissa genetiska sjukdomar och sjukdomar som kan påverka oss. Forskare kan också använda DNA-extraktion för att identifiera de typer av virus som kan hittas i miljön. Den typ av DNA-extraktion teknik som används beror på materialet i fråga. Detta kan vara allt från en mänsklig cell till särskilda former av bakterier.

Process

Det finns flera steg i DNA extraktion. Breaking öppen cellen är det första steget. Detta kommer att utsätta den DNA som är i cellen. De membran som omger cellen då kommer att behöva tas bort. Det sista stora steget för att extrahera DNA är avlägsnandet av proteiner. Detta ofta görs genom att lägga en ingrediens såsom proteashämmare, som bryter ner proteiner som är närvarande. En valfri steg är att tvätta av DNA med en alkohol för att avlägsna salter. Alkohol används eftersom DNA är olösligt i denna typ av vätska.

Typer

Terminal begränsning fragment length plymorphism är en DNA-extraktion teknik används ofta för att identifiera olika typer av bakterioplankton. Gel lådor fyllda med agaros, också en typ av socker som kommer från alger, kan användas för att extrahera DNA. Detta uppnås genom att placera ett prov i ena änden av rutan. Elektricitet är sedan distribueras i gel, som tillåter DNA att driva sin väg genom gelen mot den andra änden av lådan. De olika delarna av DNA kommer att röra sig i olika takt beroende på sin storlek.

Verktyg

En pärla vispen används ofta för att bryta upp en cell under det första steget i DNA-extraktion processen. Glaskulor är placerade inom ett provrör innehållande DNA. När maskinen är påslagen, bollarna bryta upp cellerna. Ultraljudsbehandling enheter kan även användas under detta steg. Denna typ av maskin producerar destruktiva ljudvågor som är kraftfull nog att bryta isär celler. En centrifug är vanligen används för att separera olika komponenter. Detta sker när centrifugen snabbt snurrar på 15. 000 varv per minut. Under den valfria steget i utvinningen, är en centrifug för att separera DNA från alkohol för enkel hämtning.

varningar

bakteriellt protein som kallas nukleas kan försämra DNA och utgör ett hot mot extraheringen. Hålla DNA ren vid utvinning bör ges hög prioritet. Detta kan göras med hjälp av färska prov. Arbeta snabbt också viktigt att undvika nedbrytning av DNA-provet. Det är också viktigt att se till att alla kemikalier som används under extraheringen är rena. Prover kan lätt förorenas av kemikalier som har ändrats.

    
    Copyright © 2011 give2all.org