välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

fakta om solens inre

Postad av : Jan-Olof Stoor

Genom denna fusion och energiöverföring av solen ske i dess inre. Trots sin höga densitet, är det inre av solen plasma, kunna flyta och överföra energi. Det finns tre lager till det inre av solen: kärnan, på strålningen skikt och den konvektiva skiktet. Alla dessa lager har en roll i överföringen av energi från det inre av solen till solens yta

Du behöver:. .
Olivolja eller rapsolja
Eterisk olja (doft).

Core

Kärnan i solen är extremt varma och täta. Dess temperatur är 15 miljoner K och det har en densitet på 150 g /cu. cm, 15 gånger tätheten av bly. Kärnan är plasma trots sin täthet på grund av sin höga temperatur och tryck. Kärnan innehåller 50 procent av solens massa och 2percent av solens volym. Den innehåller främst de delar väte och helium.

Kärnfusion

Kärnfusion äger rum i kärnan av solen. Genom denna fusion kallas proton-proton-kedjan. I denna reaktion, en serie väteatomer smälter samman på grund av den höga temperaturen och trycket i kärnan. Reaktionen ger en heliumatom och släpper gammastrålar, neutriner och protoner som biprodukter. Så småningom kommer helium börjar att smälta ihop för att skapa tyngre grundämnen i solens kärna. Den mängd energi som frigörs vid fusion bestäms av ekvationen E=mc2, där E är den mängd energi, m är massan och c är ljushastigheten i kvadrat.

Strålningszon

omkring kärnan av solen är en stor skal kallas strålningszon. På strålningen zon sträcker 70 procent av vägen till fotosfären av solen. Trettiotvå procent av volymen och 48 procent av massan finns i strålningszon. Energi överförs från kärnan i solen genom strålningszon av strålningen. En foton kan ta över 1 miljon år att passera genom strålningszon på grund av spridning. Det temperaturområde på strålningen zon är 8 miljoner K närmast kärnan till 2 miljoner K överst i zonen.

Konvektionszon

konvektionszon är det yttersta lagret av solens inre. Energin överförs genom denna zon genom konvektion. Områden i het plasma stiga, svalt och sjunka till en konvektion cell. Den konvektionszon utgör 66 procent av solens volym och 2 procent av solens massa. Densiteten nära toppen av konvektionszon är nära noll. Temperaturen vid toppen av konvektionszon är ca 5. 800 K.

Magnetic Field

Det magnetfält av solen orsakas av rörelser i konvektion cellerna. De fotoner som färdas genom på strålningen och konvektion zoner är elektriskt laddade. De positivt och negativt laddade joner gå förbi varandra i solens inre för att orsaka ett magnetfält. Det magnetiska fält som bildas i inre orsaker solfläckarna. Magnetiska fältlinjerna ansluta en solfläck till varandra och ger jätte loopar av gas.

    
    Copyright ©2011