välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

funktionen av mRNA

Postad av : Valon Istrefi

Nukleinsyror inom celler innehåller information som läses och används sedan för att bygga proteiner som fungerar som cellulära maskineri. Messenger ribonukleinsyra kedjor eller mRNA kedjor, är nukleinsyror som har en relativt kort livslängd och en särskild funktion. De bär information från deoxiribonukleinsyra (DNA) kedjor till cellulära maskiner som bygger proteiner från att information

Syntes av mRNA

Alla mRNA i en cell syntetiseras under en process som kallas transkription, varvid vissa delar av DNA läses och kopieras till mRNA. Den information som bärs av DNA är densamma, men den sker i en annan kemisk form.

Transkription av DNA till RNA är en komplex kemisk process och kräver ett samordnat arbete av många olika proteiner och molekyler med RNA och DNA-strängen. Den primära protein som är involverat i transkriptionen är det enzym som kallas RNA-polymeras. Dessa enzymer av transkription av att varva ner och separera DNA-strängen så att den kan kopieras till mRNA

baspar

RNA-kedjor är polymerer bestående av olika kombinationer av fyra par ribonukleotid bas: adenin (A), guanin (G ), cytosin (C) och uracil (U). Organisationen av dessa baspar beskriver den information som bärs av mRNA samt formen på den övergripande mRNA-kedjan. RNA-kedjor är enkelsträngade men kan vika i många olika former, och dessa former bidra till att avgöra funktionen hos RNA.

Proteinsyntes

proteiner fungerar som kemiska maskiner i cellen, och översättning är den process där mRNA läsas och användas för att skapa proteiner. Aminosyror är byggstenarna i proteiner, och varje mRNA del bär information som används för att organisera aminosyror till proteiner.

varje aminosyra i ett protein kodas av tre RNA baspar. Således mRNA läses i grupper om tre baspar. Eftersom RNA är en linjär kombination av fyra baspar finns det 64 (4 x 4 x 4) möjliga kombinationer av baspar i RNA. Det är dock bara 20 aminosyror som finns i proteiner, så en del kombinationer av baspar aldrig används eller är överflödiga.

Nedbrytning

En cell måste reglera mängden av mRNA gäller inom sig själv vid en viss tidpunkt. Den tid mRNA är fri inom en cell kan bestämma mängden protein som produceras. Sålunda finns det särskilda mekanismer för kontrollerad nedbrytning av mRNA i enskilda ribonucleotides. Ribonucleases är proteiner som katalyserar kemiska nedbrytning av mRNA.

Andra funktioner

I vissa fall, transkription händelser skapa enhetliga delar av mRNA, som sedan bearbetas till mRNA kedjor med olika uppgifter och funktioner. Denna process kallas mRNA splitsning. Skarvning bort icke-kodande delar av mRNA, men också kan producera mRNA kedjor som kodar för olika proteiner. Den sistnämnda processen kallas "alternativ splitsning" och effektiviserar en enda transkription händelse.

    
    Copyright © 2011 give2all.org