välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

fysikaliska och kemiska egenskaper vanadin

Postad av : Jeanette Morales

Du behöver:
Watch
. Miniräknare.
Karta.
Linjal.

Övergången metall vanadin, V, har 23 protoner i kärnan och i dess vanligast isotop har 28 neutroner. Ursprungligen upptäcktes 1801 och namnet Erythronium av spanska kemist Andres Manuel del Rio medan du arbetar i Mexiko drog del Rio sin ansökan under kritik, vilket ledde till elementets åter upptäckt av svenska kemisten Nils Gabriel Sefstrom 1830, som döpte elementet vanadin efter Svensk gudinna Vanadis. Idag är vanadin används allmänt i stålproduktionen för sin rost motstånd.

Utseende

Vanadin i ren form ser ut som en mjuk, ljus, vit metall. Vanadin förekommer i naturen i en mängd olika mineraler, inklusive carnotite, roscoelite, Vanadinit, mottramite och patronite och medföljande järnmalm och fosfat inlåning rock.

Smältning och kokpunkter

Med en smältpunkt på 1. 910 grader Celsius (3. 470 grader Fahrenheit), är vanadin ett fast ämne vid rumstemperatur. Kokpunkten vanadin är 3. 407 grader Celsius (6. 165 grader Fahrenheit).

Isotoper

Fler än 99 procent av naturligt förekommande vanadin är på isotopen V-51. Mindre än 1 procent av vanadin förefaller som V-50, och ytterligare nio isotoper har identifierats med en halveringstid mindre än ett år, ofta mätt i minuter.

Kemiska reaktioner

vanadin reagerar med värme och syre till producera vanadin oxid. Pure vanadin bildar ett oxidskikt längs dess yta, förhindra ytterligare reaktion med vatten. Vanadin är resistent mot korrosion orsakad av syror.

Oxidationstillstånd

I likhet med andra övergångsmetaller har vanadin en variabel oxidationstal. Denna oxidation nummer kan vara 2, 3, 4 eller 5, där 5 är den vanligaste oxidationstal i vanadin föreningar. Vanadin kan därför reagera med ett annat element för att bilda en mängd olika föreningar. Till exempel kan vanadin reagerar med fluor för att bilda vanadin (VF2), vanadin trifluoride (VF3), vanadin tetrafluorid (VF4) eller vanadin pentafluoride (VF5).

Toxicitet

Både ren vanadin och föreningar vanadin är giftiga , med mycket små mängder av damm anses farliga. Men är extremt små mängder vanadin behövs för tillväxt och reproduktiv utveckling hos djur, med människor genomsnitt på i storleksordningen 30 ppb vanadin i vikt.

Använder

Den huvudsakliga användningen av vanadin är i stål tillverkning. Ren vanadin krävs inte för detta, och vanadin oxid används vanligtvis, producerar ferrovanadium. Vanadin används också som katalysator vid framställning av svavelsyra.

Källor

Vanadin är inte bryts i USA, och begränsade belopp som erhållits från materialutnyttjande verktygsstål som vanadin ofta försvinner i slaggen. Tjeckien levererar mer än tre fjärdedelar av ferrovanadium importen, och Sydafrika är den viktigaste källan för import vanadinpentoxid.

    
    Copyright © 2011 give2all.org