välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

guld & platina metoder återhämtning

Postad av : Ulf Friberg

Guld och platina är bland världens mest värdefulla ämnen. Handlas dagligen på stora råvaror börser, strategier sitt värde ofta eller överstiger $ 1000 ett ounce. Guld är en urgammal krampa av smycken och prydnad. Platina är också en perfekt miljö för diamanter och andra ädelstenar. De två metaller har också många industriella användningsområden, och är vanliga komponenter i många elektronikaffärer. Guld och platina kan återvinnas från datorer, katalysatorer, pläterade material och många andra vanliga objekt.

Återställa Guld

Guld används flitigt i datorkomponenter. Kretskort och datachips båda innehåller ädelmetall. Även stationära och bärbara datorer säkert innehålla mer guld, är små bitar med cyber högteknologi som finns i allt från kaffekokare att bilar. Enligt färska beräkningar var mer skrot guld återvinns på ett år från elektronik komponenter än av faktiska malm och gruvavfall. Guld i gamla eller föråldrade enheter är inte bara meningslöst, men om den förekommer i deponier anses även farligt i den bevarande och Recovery Act.

Uppenbara fyndigheter av guld av tekniska och husgeråd kan skrapas fri från sin omgivning. De flesta guld, men det är för fint lager tas bort lätt med denna metod. CBX lösning kan användas för att utvinna guld från kanterna, eller "fingrar" av datorns moderkort. Det CBX löser det material som ligger till grund för guldbeläggning. StripFree lösning är en elektrolyt som använder en yttre elektrisk kraftkälla för att ta bort lager av guld från en rostfri bas. StripFree fungerar på motsatt sätt att på elektrolytisk väg, där el används för att täcka ett objekt med guld. För svår att nå guld, är en gammal standby kungsvatten, valet av antika och medeltida hantverkare. En blandning av saltsyra och salpetersyra, löser det guld. Den guldförande material placeras i syra och sedan fälls ut med järnvitriol, eller järn vätesulfid.

Samla Platinum från katalysatorer

medan guld är vanligt i elektronik på grund av dess överlägsna förmåga att leda elektricitet, är platina en viktig del av katalysatorer. Katalysatorer rena bilavgaser av giftiga kolväten och kolmonoxid. En platina-belagt keramisk cellstruktur använder värmen i bilens motor för att fånga dessa föroreningar. Platina är en katalysator i en kemisk reaktion. Varje år använder bilindustrin i USA mer än 50. 000 pounds av platina att producera sitt katalysatorer. Däremot elektronik endast använda flera tusen pounds av ädelmetall.

Den typiska Katalysatorn innehåller totalt 1,5 gram platina och andra metaller. Det exakta beloppet av platina varierar enligt formeln som används. Eftersom dessa är mycket små mängder, med hjälp av kungsvatten är ett utmärkt sätt att lösa ut platinasalter. Den platinasalter kan sedan vidareförädlas till ren platina. I en annan teknik, upplöser svavelsyra i keramisk cellstruktur, lämnar bakom platina. De keramiska kan också volatized, eller förvandlats till en gas eller vätska, en process som skulle lämna bakom platina. Platinum återhämtning från katalysatorer och elektronik komponenter är en mycket dyrare och svårare process än guld återhämtning.

    
    Copyright ©2011